Biofuel i flyindustrien er en interessant diskusjon, uavhengig av 48-ørene i neste års statsbudsjett. Bare som en bisetning; det å ta med fuel fra land som ikke har denne avgiften, vil jo koste noe i form av ekstra vekt og dermed økt drivstoffbruk, og vinninga går sannsynligvis opp i spinninga.
Biodrivstoff er stor industri i både USA, Sør-Amerika (Mexico), og ikke minst i Europa der drivstoff fremstilles av organisk materiale. Blanding av bio og fossilt i Europa er stort, og konkurrerer prismessig i mange markeder med "rent" fossilt drivstoff. Volum er nøkkelen. Og da snakker vi ikke om bare brukt frityrolje, men om drivstoff fremstilt av skog og planter. Alger som lever i sjøvann, har et fantastisk potensial for drivstoffproduksjon.
Flyindustrien er en konservativ bansje sikkerhetsmessig, og skal være det. Men som bl a Dag Johnsen har beskrevet i en kommentar her; biofuelinnblanding har ikke vist slitasje- eller sikkerhetsmessige issues på motorene. I dag koster framstilling og levering av biofuel til flyindustrien ca tre ganger mer enn fossilt. Produksjon i små volum koster, men det skal også være separate distrubusjonskanaler helt fra produsksjon til det går inn i flymaskinen. Men når fremstillingsvolum øker og infrastukturen er på plass -
OSL og Avinor sitt samarbeid er et godt eksempel - vil pris komme på et akseptabelt nivå.