Da tar jeg med litt rusk og snusk fra resten av ferien, som ikke omhandler flyreiser. Mitt bosted i Varna er som alltid Hotel Odessos. Det ligger midt i sentrum og er billig. Det har denne utsikten.
Varna1014 250 by
DrSBUS, on Flickr
Det er 200 meter ned til standen, der Slavena og Ilina lokker med øl til 12 kroner. Og 100 meter andre veien finnes hovedgågata med flere restauranter, kafeer, bakeriutsalg, kiosker, casino, strippeklubb, McDonalds, bar i 16. etasje...
Denne gangen fikk jeg øverste etasje, der med bare fire rom vendt mot Svartehavet.
Varna1014 136 by
DrSBUS, on Flickr
Det er absolutt ingen luksus, det er snarere snakk om hyttestandard, selv om det er tre stjerner.
Varna1014 330 by
DrSBUS, on Flickr
Men hva kan man forvente for 320 kroner for et rom midt i høysesongen, med den beliggenheten? Rommet er bedre enn det ser ut på bildet. Det er svært rent og velholdt, og jeg synes det er sjarmerende. Stuepikene ordner alt helt perfekt, og jeg har ikke kommet tilbake en eneste gang på de sikkert 75 (?) dagene jeg har bodd der at rommet ikke har vært ryddet. AC slås aldri av. Badet er rent og pent og ølen i minibaren koster åtte kroner.
De første dagene slapper jeg bare av. Passende litteratur i 2014 og den obligatoriske Zagorka. Flere steder er det gratis solstoler. Jeg foretrekker normalt Cubo, men et par dager var det greit med skikkelig seng...
Varna1014 095 by
DrSBUS, on Flickr
Det er flust av lokale folk og bulgarske turister i byen i august, og det kan være vanskelig å få bord på de stedene man vil spise. Mange velger å spise langs strandpromenaden. Dette er litt fascinerende at dette er midt i Bulgarias tredje største by.
Varna1014 166 by
DrSBUS, on Flickr
Litt om maten nå! Det er fryktelig billig og man trenger ikke studere prisene på menyen, i grunnen. Noe av det beste er lokale muslinger:
Varna1014 178 by
DrSBUS, on Flickr
Happy-kjeden finnes flere steder i Varna og deres sushi er meget bra, faktisk. Men til min store sorg har de i år fjernet de bitene som inneholder lakserogn.
Varna1014 319 by
DrSBUS, on Flickr
Restauranten Bodega, spanskinspirert, ligger rett ved hotellet og med flott utsikt til gågata. En rett jeg spiste flere ganger i fjor - og i år - det var stekt gåselever med trøffelpuré og rødløkskompott. Mulig denne retten kom opp i 70-80 kroner, men duverden så godt:
Varna1014 277 by
DrSBUS, on Flickr
Spiste også to ganger på Di Wine, som skal være Varnas beste. Men som ofte krasjer det litt når de skal prøve seg på kulinariske finesser. God Black Angus, men hvorfor i all verden denne haugen med poteter, og intet annet. Man kan bestille diverse tilbehør, men det går da an å moderere mengden?
Varna1014 263 by
DrSBUS, on Flickr
Også rett nedenfor hotellet fines Rado, som serverer utmerket pizza og pasta i flotte omgivelser.
Varna1014 215 by
DrSBUS, on Flickr
Pizza med skinke, sopp og trøfler smaker utmerket. Kokken har fått priser og utmerkelser for sin pizza. Men så kommer dette rare man opplever i Bulgaria - Panna Cotta til dessert smaker som TINE-pudding og er totalt uinspirert i presentasjon, med en klatt kompott oppå - midt i bærsesongen! Og så spør seg servitrisen om de har Grappa, og får opp et måpende ansikt: "What is Grappa?!" Nuvel, jeg synes dette er irriterende der og da, til dels vært irriterende, men sett i stort er dette en morsom del av opplevelsen, også.
Varna1014 219 by
DrSBUS, on Flickr
Det er nok dessverre umulig å formidle den spesielle atmosfæren jeg synes finnes i byen om kvelden. Men akkurat her sitter jeg vel å prater med en belgisk og bulgarsk-belgisk dame om hvor flott det er å sitte om kvelden å se på alle som går forbi, ja - og selv de snakket om de vakre og flotte damene, som ikke er et ubetydelig innslag om kvelden i Varna.
Varna1014 194 by
DrSBUS, on Flickr