Jeg tror både ValdaIsaksson og LN-AFG bør ta seg litt tid for å se på den øvrige transportinfrastukturen (ikke bare flyplassen) og befolkningsmønsteret i og rundt London (Sørøst-England).
For å begynne med det første sist, så ligger befolkningstyngdepunktet vest i London - altså omtrent midt i Hammersmith. Det typiske for togstrukturen er at det ikke er linjer som går gjennom London sentum og termineres i en av sektortogstasjonene som det er 10 av (det er to forbindelser som krysser Themsen, men de benyttes stort sett for overføring av togmateriell). Dermed vil for eksempel for passasjerer som f.eks. skal fra Birmingham til Gatwick så må vedkommende først ta toget til Eurston stasjon, så med undergrunnsbanen til Victoria og videre derfra med Gatwick Express til Gatwick flyplass. En slik tur tar minimum 2 timer og 37 minutter. Til sammenligning tar det med bil på akkurat samme strekning normalt 2 timer 29 minutter hvis du ikke setter deg fast i en kø på den notoriske M25.
Da er vi kanskje ved hovedproblemet i og rundt London. Infrastrukturen og designet av jernbanenettet er i hovedsak noe som er over 100 år gammel og dermed også følger de tankene som var for så lenge siden.
Som en liten øvelse har jeg i kveld sett på en rekke byer rundt London som i større eller mindre grad sogner til de tre største flyplassene og hvor lang tid det tar å komme seg til flyplassen med tog og med bil. Disse byene og tettstedene var Bristol, Salisbury, Bournemouth, Southampton, Portsmouth, Brighton, Dover, Canterbury, Dartford, Chelmsford, Cambridge, Peterborough, Milton Keynes, Birmingham og Oxford. Jeg så også på tidsforbruket for å komme seg til Oxford Circus midt i London.
For Heathrow var det nedslående, samtlige steder kom man raskest til med å bruke bil - selv med Heathrow Express til Paddington og deretter undergrunnen direkte til Oxford Circus bruker man 4 minutter mer enn med bil. I gjennomsnitt var tidsforbruket med tog 37% lenger enn med bil.
Stansted var litt bedre enn Heathrow når det gjelder forholdet mellom tog og bil med bare 31% lenger tid i tog enn i bil, men så er det det at i bil tar gjennomsnittlig 27% lenger tid å komme seg til Stansted sammenlignet med Heathrow. Stansted hadde også to destinasjoner hvor toget vant over bilen, og det var til Oxford Circus og til Cambridge.
Gatwick var den flyplassen hvor togforbindelsen kom nærmest en bilforbindelse, bare i gjennomsnitt 14% merforbruk i tid med tog i forhold til bil. Hvis en bare ser på toget/undergrunn på Gatwick og sammenligner den med Heathrow så er det gjennomsnittlige tidsforbruket 5% lavere på Gatwick enn til/fra Heathrow. Hele fem destinasjoner var også toget raskere enn bilen, og det var til Salisbury, Portsmouth, Brighton, Peterborough og selvsagt til London sentrum som Oxford Circus.
Det ovenfor er også hovedgrunnene til at kollektivandelen er så lav på de tre flyplasser selv om de er så nær så tett befolkede områder:
Heathrow = 39%
Gatwick = 40%
Stansted = 48%
(tall fra siste
CAA Passenger Survey Report)
Til sammenligning er tilsvarende tall for
OSL 67%
Og hvis en ser på andelen som avslutter sin flytur på de tre flyplassene så er den følgende:
Heathrow = 64%
Gatwick = 92%
Stansted 94%
Ut fra disse tallene ser vi at det er helt klart at Heathrow er en hub, mens de to andre flyplassene er mer eller mindre flyplasser for lokalmarkedet. Tilsvarende forskjeller ser en også når en ser på nasjonalitet på de tre flyplassene, hvor 58% passasjerene på Heathrow er ikke-britiske, mens det på Stansted er 42% og på Gatwick er det helt nede i 25%.
Det ble mye tall her, men min konklusjon er at hvis britene ikke ønsker så stor hubaktivitet av andre nasjonaliteter enn britisk kan de bare forsette slik som de gjør med ingen endring. Forurensingsmessig blir det da en status quo, ingen spesielle behov for investeringer. Willy Walsh prosterer på dette selvsagt. Han ønsker selvsagt å ekspandere British Airways til å frakte enda flere utlendinger via en London-hub, men de styrende har helt klart antydet av det ønsker de ikke - og derfor har de også innført Air Passenger Tax i den styrke de har, men for å tekkes WW så er denne skatten ikke effektuert for transferpassasjerer som forsetter til en annen destinasjon utenfor UK når det er mindre enn 24 timer mellom ankomst og avgang.
Videre kan man klart konkludere at en flyplass i Thames Estuary befolkningsmessig, infrastrukturmessig og miljømessig ikke er det rette. Når det gjelder infrastruktur så planlegges det er en høyhastighetsjernbane (HS2) nordvestover fra vestre deler av London med en sidegren til Heathrow, men om britene har penger til dette er en annen sak.