Quote:
Originally posted by CK
Kort fortalt - Når man hegder fuel binner man seg til en fast pris hos en leverandør, f.eks. Statoil, i Norge, og betaler den prisen, uansett hva markedsprisen er, i den perioden hedgeavtalen gjelder. Sånn sett er det en risiko selvsagt å ta om prisen går ned, men det viktigste er ofte den sikkerheten det gir om at man kjenner sine fuelkostnader, og man slipper de store overraskelsene. Ofte hegder man deler av fuelkontraktene, mens resten går til markedspris. Det fungerer omtrent som om man velger fast eller flytende rente, eller fast strømpris.
|
...og på litt sikt så vil det alltid lønne seg å ikke hedge fuelkontraktene, på samme måte som man sier at det på sikt ikke vil lønne seg å ha fast rente. Grunnen er at det koster noe å forsikre seg. Man kan selvsagt være flink slik at man gjetter prisutviklingen bedre enn markedet, men da burde man kanskje vurdere en mulig karriere på andre siden av bordet hvor det betales myyee bedre...
EDIT: DY er nok i en noe mer presset situasjon enn
SAS Braathens mht. finansielle reserver for å klare voldsomme prisoppganger. Så på lik linje med at økonomer ofte anbefaler de med svak økonomi å binde renten så burde kanskje DY hedget fuelkontraktene.
jy