Hvordan går man frem når man skal redigere et RAW bilde?
Først og fremst:
Av programmer bruker jeg Adobe Photoshop Lightroom v2.5 (v3.2 for øyeblikket, men i guiden v2.5) og Adobe Photoshop CS3 (Det jeg skal forklare er så og si likt på alle redigeringsprogrammer. Det er ikke en veileder til å bruke disse programmene, men kun generelt om redigering.).
Første steg i redigeringa -
RAW konvertering:
Jeg bruker Adobe Photoshop Lightroom v2.5 som laster inn bildene fra kamera/minnebrikke og automatisk sorterer bildene og legger dem i mapper etter dato.
Når du har lastet alle bildene inn på maskinen så velger du det bildet du skal redigere og så er det bare å sette i gang.
- Det første jeg gjør er å endre hvitbalansen som på dette bildet er helt borti tåka. Jeg vil påstå at riktig hvitbalanse er noe av det viktigste med hele prosessen. Her som flyet er hvitt kan du bruke White Balance Selector og trykke på et felt du vet er ca. helt hvitt. Ellers må man nesten bare prøve seg frem.
En annen metode med å stille inn WB på kameraet er å prøve seg frem med testskudd, men det beste er hvis du har med deg et hvitt A4 ark eller noe i den duren så kan du ta bilde av det arket mens du er ute og bruke det som et referanseark når du stiller inn WB manuelt. Da vet kameraet at det skal være hvitt og stiller da WB inn etter dette bildet av arket.
- Så sjekker jeg eksponeringa om det en riktig. Hvis ikke kan jeg endre den, men vær obs på at bildekvaliteten vil bli dårligere om man justerer for mye.
- Det neste er Recovery. Denne gjør lyse deler av bildet mørkere. Kjekt værktøy, men vær obs på at kontrasten og "klarheten" i bildet vil reduseres.
- Jeg justerer alltid litt opp på kontrasten, men vær veldig forsiktig med å bruke for mye.
- Så kommer vi til yndlingsverktøyet mitt, nemlig Levels (Eller Tone Curve som det heter her). Jeg bruker denne til å justere litt opp på lyse områder og litt ned på mørkere områder, med unntak.
- Det neste er å justere fargetonene og styrken på enkeltfarger. Her trengs litt mer oransjetonet rødfarge for motorenes skyld og litt sterkere gul og oransjefarger for å få frem stripene på taxebanen og trærne bak.
- Det siste jeg gjør i Lightroom er å få vekk mest mulig kromatisk abberasjon. Her må man bare prøve seg frem.
Så eksporterer jeg bildet som JPEG i full kvalitet og med sRGB fargerom (VIKTIG! Ellers vil bildene bli "blasse på internett") hvis jeg skal laste bildene opp på internett og vise dem her. Nettleserne støtter kun sRGB. Jeg kan jo selvfølgelig eksportere det i TIFF osv., men det tar sånn plass og jeg ser ikke helt vitsen akkurat her.
Andre steg - Photoshop:
Her beskjærer jeg, fjerner i enkelte tilfeller støy, retter opp horisonten, fjerner "dust spots" samt skarper opp bildet.
For å enkelt se om bildet er rett så kan man bruke vertikale elementer som referanse. F. Eks en lyktestolpe e.l. Man kan bruke vater funksjonen i PS for enkelt å tette opp bilder: Analysis->Ruler tool
Hvis du har tatt bilde av en motiv fra skrå kan du bruke "Horizontal Perspective" som ligger under "Filter -> Distort -> Lens Correction" (finnes også i Lightroom sammen der man kan rette opp horisonten). Som er sammen med den vertikale funksjonen delen også kjent som Tilt/Shift.
Hvis man f. eks tar bilde av et fly på skrå mot rullebanen og holder kameraet (nogenlunde) i vater, vil bildet likevel se skjevt ut, som vist her:
Men, dette kan vi endre på ved å bruke "Horizontal Perspective" som jeg nå ser er en genial funksjon.
Ved å dra i glidebryteren og prøve seg litt frem finner man fort ut hva som blir bra. Se gjerne på ting som helst skal være i vater som f. eks rullebaner eller taxebaner.
Når du er fornøyd trykker du på "OK".
Nå gjenstår det å beskjære bildet etter eget ønske.
Bildet slik det var før:
Og slik det ble etterpå:
- Førsk beskjærer jeg bildet.
- Så leter jeg etter "dust spots" og fjerner dem med Spot Healing Tool.
- Så endrer jeg bildestørrelse til 1024 pixler i på lengste side når jeg skal ha bildene ut på internett.
- VIKTIG! Ikke bruk sharpen før du har endret bildestørrelsen, bruk ALLTID sharpen etterpå! Vanligvis bruker jeg bare Sharpen, men det beste er å bruke Unsharp Mask.
- Og så piffer jeg alltid opp med litt ekstra farger etter oppskarpning.
Til slutt lagrer jeg bildet som JPEG i kvalitet 10 av 12. Nå er bildet ferdig.
Dette var kun til generell redigering for å få litt innblikk av hvilke verktøy som er vanlige å bruke.
Sluttresultatet: