Quote:
Originally Posted by Northrider
Hei,
Jeg graver frem litt gammelt teoristoff for å friske opp innimellom, men det er alltid et par ting jeg aldri forstår definisjonen eller meningen med;
AoA - Et fly steiler ved samme AoA uavhengig av flyets vekt. Dette er det eneste du får vite i bøkene. Men jeg skjønner ikke helt poenget med definisjonen? For hvis du har et fly som går i 70 knop og løfter nesa, så vil vel ikke det flyet nå samme AoA som et fly som går i 100 knop? Flyet med 100 knop har mer energi å frigi og vil vel kunne få nesa enda høyere? Eller tar jeg helt feil nå?
På forhånd takk for svar!
|
Tror det enkleste er å ta et steg tilbake, og se på hva er egentlig AoA? Det har ikke noe med fart eller vekt å gjøre, men det er den vinkelen mellom cord line og relativ vind. Når den er stor nok, så separeres luftstrømmen fra upper cord. Du vil da nå få en stall.
Denne vinkelen er konstant for en gitt airfoil.
Hva er så forskjellen mellom å fly i 70knop og 100knop?
Når et fly flyr i en konstant hastighet er summen av krefter lik null, dvs løft=vekt og motorkraft=luftmotstand (noe forenklet). Siden vekten av flyet er lik både i 70 og 100knop må løftet også være det samme. Siden vingeprofilen er konstant, er det kun en annen faktor som kan endres, og det er AoA. Løft øker når AoA øker, og dermed må flyet som flyr i 70knop ha en høyere AoA enn flyet som flyr i 100knop.
Når du drar i stikka med de to ulike flyene dine, har det raskere flyet flere grader opp til kritisk AoA før stall vinkel.
Om vi ser på en situasjon der vekten er ulik, vil det tyngre flyet trenge mer løft for samme hastighet enn et lett fly. Det tunge flyet trenger derfor en høyere AoA enn et lett fly for å opprettholde samme flygebane. Vinkelen der luftstrømmen separeres fra vingen er den samme, så derfor vil et tungt fly ha "mindre å gå på" opp til kritisk AoA.
Den letteste måten å skjønne dette på, er å google litt. Vet at NASA har en del fine animasjoner.
http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/incline.html